gondolkodo-al-anonos-no

Az első Al-Anon gyűlésemen megismertették velem az Első Lépést: Beismertük, hogy tehetetlenek vagyunk az alkohollal szemben, hogy életünk irányíthatatlanná vált.

Amennyire az elején ez lehetséges, megértettem, hogy nincs hatalmam az alkohol felett és az életem hajóján sem én vagyok a kormányos. A szponzorom segített belátni, hogy ugyanígy nincs hatalmam más emberek, helyek és egyéb dolgok felett sem. Idővel arra is rájöttem, nem befolyásolhatom az érzéseimet és gondolataimat. A kényszeres gondolkodás tette kezelhetetlenné az életemet. A képzelt félelmeim elorozták a nyugalmamat, táplálták a megengedő viselkedést, és tönkretették a kapcsolataimat.

Tudtam, hogy gyakorolnom kell az elhatárolódást, de nem tudtam, hogyan kezdjem el.

Szerencsére az Al-Anon irodalmakban megoldásra találtam. A “Bátorságot, hogy változtassak napról napra” (B-16) című könyvben a május 20-i és november 1-i olvasmányokban leltem rá a megoldásra, hogy milyen lépéseket kell tennem annak érdekében, hogy felülkerekedjek az eltorzult gondolkodásomon.

ima-egy-alkoholistaert-al-anon-csaladi-csoport

Megállhatok, hozhatok egy jobb döntést, kérhetem a Felsőbb Erőm segítségét, felhívhatok egy programban részt vevő barátot, mélyeket lélegezhetek, egy rövid sétával lenyugtathatom magam, vagy felidézhetek egy-egy Al-Anon szlogent vagy a Békesség Imát.

Mindent meg kell tennem, hogy eltávolodjak a rögeszmés gondolkodásomtól.

Az ilyen gondolatok pont olyan erősek és romboló hatásúak rám nézve, mint az alkohol az alkoholistára nézve. Ezek az olvasmányok emlékeztetnek rá, hogy figyeljek oda a gondolkodásomra és ismerjem fel, mikor veszélyeztetik a lelki békémet és a kapcsolataimat.

A honi csoportom egyik tagja a megszállott gondolkodás erejéről beszélt. Azt javasolta, amikor érzem, hogy félelemvezérelt gondolataim támadnak, ne csináljak semmit. A nem cselekvés azt jelenti, hogy tudatosan döntök úgy, hogy nem csinálok semmit. Érzelmileg és mentálisan is hátra lépek a helyzetből és adok időt a szívemnek és elmémnek az “újraindulásra”. Néha a semmittevés a legjobb választás a cselekvésre!

Miután megnyugodtam, szeretetteljesen cselekedhetek: vizualizálok egy imát a szerettemért. Lehunyom a szemem, és látom őt boldogan állni az aranyló fény és szeretet záporában. Én is beleléphetek ebbe a szeretet-zuhatagba.. A Tizenkét Lépés jelentése minden olvasással egyre mélyebbé válik számomra.
Továbbra is rendszeresen vissza fogok térni a programba.

Romney N., Oklahoma
The Forum, 2023. április.


Az eredeti angol cikk itt olvasható.