abrandozo-hercegno-al-anon-blogja

Vannak nyelvek, melyeken az én nevem jelentése hercegnő. Kislánykoromban sok olyan filmet néztem, ahol egy hercegnőt egy toronyba zártak és várta, hogy egy napon jön a herceg és csodás módon megmenti. Arról álmodoztam, milyen lehet igazi hercegnőnek lenni és megtapasztalni annak a létnek a fenséges valóságát.

Tekintsünk bele az alkoholbetegségbe. Ravasz, zavarbaejtő, erőteljes. Az alkoholizmus kislánykorom óta jelen van a családunkban, sajnos sok mindenkit érintett és a hatásai szétszakították a családunkat. Hogy megvédjem magamat és a testvéreimet, falat húztam magunk köré, de olyan magasat, hogy nem is látszott a teteje. A szívemet és az elmémet is lakat alá zártam, a kulcsot pedig egy mélyen eltemetett páncélszekrénybe zártam, hogy sose találják meg. Az alkoholizmus miatt annyi nekem tett ígéretet megszegtek, hogy azt hittem, nem vagyok szerethető. Nem tudtam elképzelni, hogy még egyszer hagyjam magam bántani, az elképzelt erődöm a túlélésem záloga volt. Gyakran éreztem úgy, hogy a testvéreimmel ülünk a toronyba zárva, rácsok mögül nézzük a világot, de nem látunk mást, csak szomorúságot, kétségbeesést, a menekülés reménye nélkül.


Középiskolás koromban egy barátom elhívott az Alateenbe. Ahogy a program örökségeit alkalmaztam az életemben és részt vettem szolgálatokban, úgy lassan, de biztosan, apránként lehullottak a láncaim. Végül észrevettem, hogy a szívemet és elmémet szabadnak érzem, sebezhetőnek, szerethetőnek és nyitottnak az új lehetőségekre.


Sok évvel később a Világszolgálati Iroda (WSO) önkéntesei és munkatársai között találtam magam, akikkel együtt Al-Anon nemzetközi szolgálati struktúrákat látogattuk Törökországban, Bulgáriában, Magyarországon, Svájcban és Franciaországban. Ezek a különböző fejlettségi fokon lévő struktúrák mind egyformán melegen fogadták a WSO csapatát. A megbízott szolgálatvállalókkal közösen szolgálati témákat vitattunk meg és részt vettünk anyanyelvű gyűléseken is. Nem tudom, mi hangzott el ezeken a gyűléseken, de a szívemmel és az elmémmel éreztem, hogy az Al-Anon üzenetét adták tovább.


Az utazásunk Londonban ért véget, ahol házigazdái és résztvevői lehettünk a 2022. évi Nemzetközi Al-Anon Általános Szolgálati Találkozónak (IAGSM). London világhírű épületek, építészeti remekművek és kastélyok otthona. Micsoda ajándék a programtól, hogy ezt a tájat – amely egykor a reménytelenséget, a szomorúságot és a kétségbeesést jelentette képzeletemben – a maga valódi formájában, hirtelen gyönyörűnek és fenségesnek láttam. És még ennél is többet kaptam! Igazi varázslat hatotta át a gyűléstermet, amikor 18 Általános Szolgálati Iroda tagjai gyűltek össze északtól délig és kelettől nyugatig, hogy “Összekapcsolják a szíveket és az elméket a világ körül”, hogy biztosítsák, hogy a remény üzenete elérhető legyen bárhol, bárki számára, aki segítségért folyamodik.

Sarah S., Programigazgató
The Forum, 2023. március

Az eredeti cikk itt olvasható.