Az Al-Anonba újonnan érkezők leggyakoribb kérdései

Azok, akik az Al-Anonba vagy az Alateenbe érkeznek, gyakran kétségbeesettek, reményvesztettek, nem tudják elképzelni, hogy a dolgok valaha is megváltozhatnak. Mi mindannyian azért jövünk az Al-Anonba, mert segítséget keresünk, mert támogatásra van szükségünk.

Az Al-Anonban és az Alateenben a gyűléseken tagok megosztják egymással erejüket, tapasztalataikat és reményeiket. A társak, akikkel találkozol majd, nem pontosan ugyanazokat a helyzeteket élték át mint te, de érzéseik, frusztrációik hasonlók . Azért jövünk össze, hogy javítsunk az életünkön, hogy megtaláljuk a boldogságot függetlenül attól, hogy az alkoholista hozzátartozónk folytatja-e még avagy már abbahagyta az ivást.

Számos oka van, amiért az emberek vonakodnak attól, hogy elmenjenek egy gyűlésre.

Ezek közül az első, hogy az érintettek olyan mély elszántsággal akarnak megbirkózni az erőt próbáló helyzettel, hogy emellett nehéz elszakadni a rögzült viselkedésmintáktól.

Egyrészt tudjuk, hogy egy olyan helyen találhatjuk meg a megoldást, ahol korábban nem kerestük, másrészt viszont rémisztő lehet egy, az eddigiektől látszólag teljesen új dolgot kipróbálni.

Számos Al-Anon tag sok éven keresztül szenvedett a megpróbáltatásoktól, mely az alkoholizmus hatásaival való küzdelem velejárója. A hosszantartó nehézségeket gyakran könnyebben elképzeljük, mint a pozitív megoldást. Ezért könnyű számos okot találni arra, hogy miért is ne vegyünk részt egy gyűlésen.

Ha az Al-Anon gyűlésen való részvétel aggodalommal tölt el, nem vagy egyedül. Sokan éreztek így. Ám ha a kételyeken felülemelkedünk, lehetőséget teremtünk a személyes fejlődésre, mely az egyik legfontosabb abból a sok mindenből, melyet az Al-Anon kínál.

Ne foglalkozz azzal, hogy „taggá” akarsz-e válni vagy sem. Egyszerűen csak információszerzés céljából vegyél részt különböző gyűléseken – hogy megtudd, mások hogyan kezelik a problémás ivókkal kapcsolatos dolgaikat. Lehetséges, hogy tapasztalataik egy része segítségedre lesz. Nincs tagsági díj. A tagok önkéntes hozzájárulásaikkal támogatják az Al-Anont. Minden csoportnak vannak kiadásai, mint például a terembérlet és az irodalom költségei, és minden csoport önellátó, önfenntartó.

Az Al-Anon egyik alapelve a névtelenség. A gyűlések a bizalom jegyében zajlanak, ezért nem adjuk tovább senkinek, hogy a gyűlés alkalmával kit láttunk,vagy mit hallottunk.

Hogyan találom meg a gyűléseket?
A magyarországi Al-Anon gyűlések listáját megtalálod az Al-Anon honlapján (www.al-anon.hu) az “Gyűlések” menüpontban.

További információért hívd az Al-Anon Információs Szolgálat számát: 06/20-440-1932, vagy írj az info@al-anon.hu e-mail címre.

Az Al-Anonban és az Alateenben nincs tagsági díj. A gyűlések végén a legtöbb csoportban körbeadnak egy kosarat az önkéntes hozzájárulások összegyűjtésére. A tagok saját lehetőségeik szerint járulnak hozzá, hogy kifizessük a terembérletet, mindenkinek jusson irodalom és támogathassuk a helyben működő Szolgálati Központot és a Világszolgálati Irodát.

Nem kell előzetesen bejelentkezni, és nincs szükség beutalóra sem. A legtöbb Al-Anon csoportnak van kontaktszemélye, aki tájékozódás céljából hívható – kérdezhető a programról általában, vagy a gyűlésről közelebbi információt ad. A legtöbb Alateen csoportot (ez most éppen nincs Magyarországon, de reménykedünk az újraindításában) egy időben tartják az Al-Anon gyűlésekkel. Az Alateen gyűléseken csak tizenévesek vehetnek részt.

Az Al-Anon Családi Csoportok nem vallási, hanem spirituális közösséget alkotnak. Nem foglalkozunk a különböző vallások doktrínáival és bármilyen hitű (vagy éppen hit nélküli) társainkat egyformán szívesen látjuk. Tizenkét Lépésünk arra biztat bennünket, hogy találjunk „egy nálunk hatalmasabb Erőt”, amely segít megoldanunk problémáinkat és megtalálnunk a lelki békénket. Minden csoporttag szabadon határozhatja meg,hogy milyennek látja ezt azerőt.

Te döntöd el, hogy meg akarsz-e szólalni a gyűlésen, avagy sem. A csoportok szívesen fogadják az újonnan érkezőket, ellátják őket irodalommal és átadják nekik a helyi gyűlések listáját. Arra biztatják őket, hogy figyeljenek és tanuljanak. Bizonyos csoportok külön kezdő gyűléseket is tartanak az újak számára. A gyűlés előtt és után a tagok szívesen válaszolnak minden kérdésre.

Az Al-Anon és az Alateen tagjai hozzád és hozzám hasonlóan valamennyien olyan emberek, akikre hatással van valaki másnak az ivászata. Alkoholista lehet a szülőnk, a gyermekünk, a házastársunk, a partnerünk, a testvérünk, a barátunk, a főnökünk, a beosztottunk, a kollégánk. Nem számít, hogy pontosan milyenek is a körülményeink, van egyvalami, ami mindannyiunkat összeköt: úgy érezzük, hogy életünket egy másik ember ivása befolyásolja.

Az alkoholizmust széles körben olyan betegségnek tartják, ami a megrögzött ivásban nyilvánul meg, megfékezhető, de a beteg végleg nem gyógyulhat ki belőle. Ez egy fokozatosan elhatalmasodó kór, amely egyre súlyosabbá válik, amíg az alkoholista abba nem hagyja az ivást. Megfékezésére csak a teljes absztinencia ad lehetőséget. A betegség kihat az egész családra: mindenkit érint, aki a problémaivóval kapcsolatba kerül. Sajnos, csak egyetlen személy állíthatja meg az alkoholistát az ivásban, s ez nem más, mint ő maga.

Bármilyen hátterű, bármilyen életpályát befutó ember lehet alkoholista. Több mint 95 százalékuknak családja, barátai és munkája van. Az is lehet, hogy az életük elég jól működik, de annak egy bizonyos szeletében mégis szenvednek. Ivásuk egyre nagyobb problémát okoz számukra és mindazok számára, akikkel kapcsolatban állnak.

Az alkoholizmus családi betegség. Hatással van mindazokra, akik a problémaivóval kapcsolatban állnak. Az alkoholistához legközelebb állók szenvednek a leginkább, és azok, akik a legtöbbet törődnek vele, könnyen partnerré válhatnak a problémaivó játszmáiban. Mi reagálunk az alkoholista magatartására. Figyeljük őt, hogy mit tesz, hogy hol van, hogy mennyit iszik. Helyette is megpróbáljuk ellenőrzés alatt tartani az ivását. Magunkra vesszük a felelősséget, a bűntudatot és a szégyent, amelyet valójában az iszákosnak kellene viselnie. Előfordulhat, hogy ugyanúgy függővé válunk az alkoholistától, ahogyan ő függ az alkoholtól.Mi magunk is megbetegedhetünk.

Az Al-Anon elsősorban az alkoholisták családtagjainak és barátainak közös problémájára összpontosít. Mindazonáltal szeretettel látunk Al-Anon gyűléseinken, ha úgy érzed, tudsz azonosulni az ott hallottakkal, és úgy döntesz, hogy hasznos lehet számodra.

Az Al-Anon nem a józanság megtalálásának és fenntartásának programja. Ez a program az alkoholisták családtagjai számára lett kialakítva, hogy felépülhessenek valaki más ivásának a hatása alól.

Az Al-Anonnak nincs taglistája, és nem tartja számon a gyűlésen résztvevőket. Szabadon eldöntheted, hogy milyen rendszerességgel látogatod a gyűléseket. Soha semmi nem kötelező. Magad döntheted el, hogy megosztod-e a teljes neved, vagy nem.

Az Al-Anon Családi Csoportok egyetlen célja, hogy segítséget nyújtson az alkoholisták családtagjainak és barátainak. A gyűlések megbeszélései és az irodalmunk a tagok másvalaki ivásának hatása alóli felszabadulását segíti elő. Azok, akik egy rokon vagy barát ivása és droghasználata miatt aggódnak, látogathatják az Al-Anon gyűléseket, melyen az alkoholista ivással kapcsolatos problémák kerülnek terítékre.

Az Al-Anon 2015-ös tagságon belüli felmérése alapján az Al-Anon tagok 40 százaléka először valaki droghasználata miatt kezdtek gyűlésre járni. A kutatás azt is kimutatta, hogy e tagok 85 százaléka végül ráébredt, hogy valaki más ivása szintén hatással volt az életére.