al-anon-gyules-bortonben

Al-Anon a börtönben

Az Al-Anon szolgálat a börtönökben kiváltság és szolgálat leghálásabb aspektusa, amit valaha is tapasztaltam. Teljesen őrültségnek hangzik, igaz? De a börtöngyűléseken az a kiváltság ért, hogy az embereket olyannak láthatom és ismerhetem meg, amilyenek valójában: megtört, sérült, fájdalmas és megbánással küszködő embereknek. Rám bízza egy másik ember a történetét, és bepillantást nyerhetek a lelkébe. A leghálásabb rész az, hogy tanúja lehetek Isten átalakító erejének.

Az Al-Anon önkéntesek a börtönökben segíthetnek egy óra józanságot teremteni az őrület bástyájában. A gyűléseken mindenki egyenlő. Az együtt töltött idő alatt mindenki egy szinten van. Ez óriási ajándék a börtönkörnyezetben. Önkéntesként emlékeztetőül szolgálhatok Isten gyermekei számára, akiket az alkoholizmus és a függőség tönkretett, hogy van remény és nincsenek egyedül.
Mit is csinálnak tehát az önkéntesek? Egyszerűen csak megjelenünk és levezetünk egy gyűlést. A legtöbb büntetés-végrehajtási (BV) intézetben egy képzett önkéntesnek jelen kell lennie ahhoz, hogy a programot fel lehessen ajánlani, az ajtót ki lehessen nyitni, és a gyűlést meg lehessen tartani.

Egy pár szó arról, mit nem teszünk: Mint minden más gyűlésen, itt sem adunk tanácsokat, nem próbáljuk senki problémáit megoldani. Az önkéntesek is a megszokott módon osztanak meg. Mint egy „külső” gyűlésen, itt is úgy védjük a névtelenségünket, hogy nem mesélünk el túl sok részletet az életünkből. A BV intézmények által megkövetelt képzések további határokat és viselkedési irányelveket határoznak meg, melyeket követnünk kell.

Más Al-Anon tagokhoz hasonlóan a börtönben élő társaim is fájdalmasan tudatában vannak annak, hogy „életük irányíthatatlanná vált”. Hiszik, hogy egy náluk hatalmasabb Erő visszaállíthatja józan gondolkodásukat. Ezen túlmenően „Egyszerre csak egy napon” átadják akaratukat és életüket a saját felfogásuk szerinti Istennek. Életüknek ezen a pontján legtöbben egy szerető és irgalmas Istenben hisznek csak. Valójában Isten az egyetlen reménységük.

A fogvatartottak, akiket volt szerencsém megismerni, úgy dolgoznak a programokon, mintha az életük múlna rajta. És az életük függ is tőle. Ebben a környezetben tapasztalataikat, erejüket és reményeiket hallgatva minden eddiginél jobban meggyőződtem arról, hogy a program működik. Lehet, hogy ezek a társak nem is tudják, de ők is hatással vannak rám, általuk őszintébb lettem magamhoz, úgy, ahogyan ők őszinték magukkal. Motiválnak, hogy dolgozzak továbbra is a Lépéseken, Hagyományokon, Szolgálati Elveken a szponzorommal. Arra ösztönöznek, hogy hálával teli életet éljek, hogy javítsam tudatos kapcsolatomat Istennel. Kénytelen vagyok hiteles maradni, hogy hatékony közvetítője legyek a Felsőbb Erő feltétel nélküli, életünket formáló erejének.

Milyenek azok a nők, akik részt vesznek az Al-Anon gyűléseken, amelyeken szolgálatot vállalok?

  • Legtöbben felépülő alkoholisták, vagy szenvedélybetegek.
  • Legtöbben alkoholisták és szenvedélybetegek felnőtt gyermekei.
  • Legtöbben nem hallottak az Al-Anonról a börtönön kívül. Esetleg egy tanácsadón, AA önkéntesen keresztül kerültek a programba, talán látták az elérhető programok listáján. Talán láttak egy Al-Anon irodalmat a körletükben, vagy egy másik fogvatartott ajánlotta.
  • Legtöbbjük hívő nő.
  • Mindannyian más módot keresnek arra, hogyan kezeljék mások alkoholizmusának vagy függőségének az életükre gyakorolt hatását, hogy ne kerüljenek újra a betegség útjába, és ne kerüljenek vissza a börtönbe. Kétségbeesetten vágynak egy jobb életre.

A mi csoportunk havi egy vasárnapi gyűlést tart. Ahogy minden gyűlést, ezt is egy pár pillanatnyi csenddel kezdjük, melyet a Békesség Ima követ. Felolvassuk az Al-Anon Üdvözletét, Tizenkét Lépését és Tizenkét Hagyományát. Minden gyűlésnek van egy témája, például egy Al-Anon Lépés, Hagyomány, vagy bármi más Al-Anonhoz köthető téma. Felolvasunk a Konferencia Által Jóváhagyott Irodalomból, megosztjuk a tapasztalatainkat, sikereinket, reményünket tiszteletteljes módon. Egyes megosztások szívszorítóak, de ugyanilyen gyakran legszívesebben ujjongani szeretnék, amikor azt hallom, a társak hogyan alkalmazzák az Al-Anon elveit a kihívásokkal teli életükben és hogyan osztják meg az üzenetet azokkal, akik fogékonynak tűnnek. Sokat nevetünk együtt, mert néha egyszerűen muszáj nevetni.

Ha téged is érdekel az Al-Anon szolgálat a börtönökben, fontold meg, hogy egy önkéntessel együtt ellátogass egy BV intézetbe, hogy lásd, neked való-e ez a fajta szolgálat. Nézz utána a lehetséges intézményeknek, mert valószínűleg papírmunka és képzés vár rád. Íme néhány további, kapcsolódó szolgálati lehetőség:

  • Működj együtt a médiaszolgálatos társsal a helyi BV intézetekkel való kapcsolattartás kialakítása érdekében!
  • Légy szponzor oly módon, hogy felkerülsz a látogatók listájára! Ebben az intézmények személyzete segíthet.
  • Szolgálhatsz ideiglenes szponzorként egy börtönből szabaduló elkövető számára. Az ideiglenes szponzor elviszi a társat néhány gyűlésre, erőforrásként működhet számára.
  • Vásárolj Konferencia Által Jóváhagyott Irodalmat és adományozd büntetés-végrehajtási intézményeknek!
  • Imádkozz a börtönbe került Al-Anon tagokért!

Számomra a szolgálat a tettekben megnyilvánuló hála. Amikor cselekszem, abban a kiváltságban részesülök, hogy részt vehetek abban az átalakító munkában, amelyet Isten végez mások életében, ahogyan az enyémben is tette. Arra kérlek, hogy kérdezd meg Felsőbb Erődtől, hol tudnál segíteni. Számíthatsz arra, hogy a jutalom a szolgálat végén nagyban meghaladja a befektetett erőfeszítést!

Lori C., Missouri
The Forum, 2022. szeptember

Az eredeti cikk itt olvasható.