ertekes-ajandek-al-anon-blog

Nemrégiben levelet kaptam az idősebb nevelt lányomtól. Nagyon megleptek szívből jövő gondolatai és érzései, melyeket a kapcsolatunk évei alatt élt meg. 8 éves volt, amikor hozzámentem az apjához. Van egy öccse és egy húga, akik 5 és 4 évesek voltak akkoriban. Amikor összeházasodtunk, fogalmam sem volt róla, hogy apukájuk alkoholista, ám hamarosan kiderült, hogy képtelen kontrollálni az ivását.

Erőszakos, zűrös alkoholista családban felnőve eldöntöttem, hogy az én otthonom szerető, törődő környezet lesz, tele olyan élményekkel és gyerekprogramokkal, amiket én nem élhettem át. Az egyik legkedvesebb emlékem a karácsonyi süteménysütés a nevelt gyermekeimmel. Remekül szórakoztunk, a konyha megtelt nevetéssel, énekszóval, boldogsággal. Fogalmam sem volt róla, milyen mély hatással lesz ez a gyerekekre évek múltán is.

A férjemmel rátaláltunk az AA és Al-Anon programjaira. Nyitottak voltunk a felépülésünkkel kapcsolatban, és hamarosan az idősebb nevelt lányom is csatlakozott hozzám az Al-Anon gyűléseken. Folytattuk a szórakoztató közös programokat mialatt felnőtt, és erős kötődés alakult ki köztünk. A bizalmába fogadott és a lelkünk örökre összefonódott. Mostanra neki is van két nevelt gyermeke. Gyakran beszélgetünk a mostohaanyák életének nehézségeiről és szépségeiről.

A levele könnyeket csalt a szemembe, amikor felhívtam, hogy megköszönjem, majd együtt sírtunk. Eléggé messzire élünk egymástól, így mindig sírunk és ölelkezünk, amikor lehetőségünk van találkozni. A mi különleges kapcsolatunk számomra az Al-Anon programján való munkálkodásomnak csak egy ajándéka a sok közül, ám az egész családom profitál belőle. A Felsőbb Erő ajándékának tartom különleges és bensőséges kapcsolatomat a nevelt lányommal.

Sue W., California
The Forum, 2022 június

Az eredeti cikk elolvasható itt: https://al-anon.org/blog/a-precious-gift/