al-anon-konferencia-jovahagyott-irodalom

Amikor Al-Anonba kezdtem járni, nem foglalkoztam az irodalmaink eredetével, csak hálás voltam azért, hogy a társak adtak nekem néhányat az első gyűlésemen. Ezen kiadványok ugyanolyan gyengéd és kedves segítséget nyújtottak nekem, mint maguk a társak, akkor is, amikor nem tudtam gyűlésen részt venni. Idővel azonban felmerült bennem a kérdés, vajon hogyan keletkeznek – amit fel is tettem a szponzoromnak. Ő így válaszolt: „Mindnyájunktól származnak”. Az „egyenrangúak közössége” kifejezés visszhangzott a fülemben, amikor rájöttem, hogy a Konferencia Által Jóváhagyott Irodalmak (CAL) mindannyiunk érzéseit adják át, ahogy egyszerűen megosszuk tapasztalatainkat, akárcsak a gyűléseinken.

Tagok megosztásai lesznek olvashatóak az Al-Anon következő könyvében. Megragadom ezt az alkalmat most az irodalmak létrejöttének a leírására, miként biztosítja a folyamat, hogy az új könyv elvben és gyakorlatban is tükrözze programunkat.

Mint minden jóváhagyott irodalom esetében, e könyv története is akkor kezdődik, amikor egy társunk ajánlást küld megvitatásra, a WSO önkéntesekből álló Irodalmi Bizottságának. Amikor a Bizottság jóváhagyja az ajánlást, amely tükrözi az Al-Anon közösség sokszínűségét, a kérdés a Világszolgálati Konferencia elé kerül. Ha a Konferencia alapos megfontolás után végül elfogadja a javaslatot, továbbítja az anyagot a könyv kidolgozására a Világszolgálati Iroda munkatársainak és az Irodalmi Bizottságnak.

A Bizottság kiadott egy iránymutatást, amely segítségére volt világszerte a társaknak, akik szerettek volna írásaikkal közreműködni e könyv létrehozásában. Ennek nyomán a megosztások elkezdtek érkezni. Összesen több, mint kétezer írás érkezett be. Egy Al-Anon tag, aki szabadúszó író/szerkesztő, elolvasta az összes megosztást, és kiválasztotta azokat, amelyek bekerültek az első vázlatba. A Bizottság ezt követően nyolc hónapon keresztül, minden hónapban 50 megosztást válogatott ki és véleményezett. Miután az író/szerkesztő tovább csiszolta a megosztásokat, és sorba rendezte őket januártól decemberig, a Bizottság felülvizsgálta a már szinte végleges tervezetet.

Ekkor az Irodalmi Bizottság , a Programigazgató, az Irányelv-felülvizsgálati Munkacsoport és az Ügyvezető Igazgató elé került a könyv jóváhagyásra. A Címadó Bizottság megállapodott a könyv címében, valamint elkészült a tárgymutató is. Az „Egy Kis Idő Magamra – Személyes Al-Anon Élmények Gyűjteménye” című könyv jelenleg grafikai tervezés alatt áll, illetve készül a fordítás francia és spanyol nyelvre. A tervek szerint az elkészült, új könyvet nyomtatásban a 2023 június 29 – július 2. között, a New Mexico állambeli Albaquerque-ben megrendezett Al-Anon Nemzetközi Konferencián mutatják majd be. Mindenki, aki ezen a könyvön dolgozott, nagyon izgatottan várja, hogy átnyúthassa nektek.

Írta Tom C., Irodalomügyi Társigazgató
The Forum, 2022. június