erdemes-megvedeni-al-anon-irodalom

Saját határaim, az Al-Anon határai

Mire az Al-Anonba kerültem, olyan sok mindent feladtam magamból, hogy azt sem tudtam, ki is vagyok valójában. Elvesztegettem rengeteg időt, elveszítettem az érdeklődésemet a dolgok iránt, az önértékelésemet, nem foglalkoztam a szükségleteimmel. Mindezt azon reménytelen erőfeszítések során, amiket akkor tettem, amikor az alkoholista és mások kedvében akartam járni. Az Al-Anonban megtanultam, hogy értékes vagyok és, hogy a saját védelmem érdekében határokat és korlátokat állítok fel.

Megértettem, hogy ugyanúgy, ahogy nekem is vannak határaim, az Al-Anonnak is vannak határai a közösség identitásának megőrzése érdekében. A szerzői jogi törvények betartása segít megóvni az Al-Anon egyik értékes forrását, a Konferencia Által Jóváhagyott Irodalmat (Conference Approved Literature).

Al-Anon irodalmak terjesztése

A Tizenkettedik Lépés arra buzdít, hogy „igyekezzünk továbbadni az üzenetet másoknak”. A szerzői jog biztosítja, hogy az Al-Anon irodalmainak az üzenete hiteles forrásból van. Segít megelőzni, hogy a tartalom megváltozzon, torzuljon, felhíguljon. Az irodalmak terjesztése és fordítása engedélyhez kötött. Ez az engedélyeztetés a garancia arra, hogy pontos és aktualizált anyagok legyenek használatban. Az ilyen ellenőrzések nélkül előfordulhatnak hibák, félrevezető idézetek, kontextusból kiragadott szövegrészletek, melyek téves képet alkothatnak az Al-Anonról.


Az Al-Anon/Alateen Szolgálati Kézikönyvnek (P-24/27) megfelelően, külső érdeklődőknek a Világszolgálati Iroda kizárólag rövid szemelvények idézésére adhat engedélyt, általában egy bekezdésre, vagy annál kevesebbre. Tagok és csoportok az Újranyomtatási Engedélykérő Űrlapon (“Request for Permission to Reprint” form) keresztül kérvényezhetik az irodalmak kiadását különböző nyelveken.

Az egyetlen kivétel ez alól az irányelv alól, amikor az Al-Anon tagjai írásos engedély nélkül másolhatják vagy posztolhatják a Konferencia Által Jóváhagyott Irodalmakat (és a Fórum cikkeket) Al-Anon/Alateen gyűléseken való használatra teszik, kizárólag egyszeri alkalomra. A másolat, vagy a bejegyzés terjeszthetősége azon az egy gyűlésen belül megosztható és megvitatható tartalomra korlátozódik, az anyag nem értékesíthető vagy terjeszthető a csoporton kívül, és az elektronikus bejegyzések nem maradnak fenn az adott csoportgyűlésen túl. Amikor így teszünk, hasonlóképpen hivatkoznunk kell a forrásra: „ Kiadvány címe, kiadás éve, kiadta az Al-Anon Családi Csoportok Központi Irodája”, vagy: “Az egyszeri felhasználási engedélyt kiadta az Al-Anon Családi Csoportok Központi Irodája.”

A szerzői jog az interneten is érvényes. Sem az amerikai Al-Anon Információs Szolgálatok (Al-Anon Information Services), Irodalomelosztó Központok (Literature Distribution Centers), sem külföldi oldalak vagy magánszemélyek nem jogosultak a Konferencia Által Jóváhagyott Irodalmak közzétételére a webhelyeiken.

Nem szükséges írásbeli engedély az Al-Anon/Alateen szolgálati ágaknak ahhoz, hogy bizonyos tartalmakat emeljenek át az Al-Anon In the Loop, Alateen Talk, vagy a The Forum blogokból, vagy bármi más szolgálati platformról a weboldalra és kiadványokba, feltéve, hogy a megfelelő módon feltüntetik az anyag jogtulajdonosát. Valójában az információk terjesztésének elősegítése érdekében ezeket az elemeket bárki másolhatja, vagy teljes egészében közzéteheti. Tulajdonképpen a The Forum három cikkét minden hónapban célzottan arra szánják, hogy terjesszék őket hírlevelekben vagy a webhelyeken a szerzői jogok feltüntetésével. Ezzel együtt az al-anon.org oldalra is felkerülnek.

Vigyük tovább a remény üzenetét az alkoholisták családtagjainak és barátainak azáltal, hogy megőrizzük az Al-Anon szerzői jogok által védett és Konferencia Által Jóváhagyott Irodalak tartalmát.

Tom C., Irodalmi Társigazgató
The Forum, 2017. július [frissítve 2022. júniusban]


Az eredeti cikk itt olvasható