Az újonnan érkezők leggyakoribb kérdései


Hogyan segít majd nekem az Al-Anon?

 

Azok, akik az Al-Anonba vagy az Alateenbe érkeznek, gyakran kétségbeesettek, reményvesztettek, nem tudják elképzelni, hogy a dolgok valaha is megváltozhatnak. Mi mindannyian azért jövünk az Al-Anonba, mert segítséget keresünk, mert támogatásra van szükségünk. Az Al-Anonban és az Alateenben a tagok megosztják egymással erejüket, tapasztalataikat és reményeiket. A társak, akikkel találkozol majd, nem pontosan ugyanazokat a helyzeteket élték át mint te, de érzéseik, frusztrációik hasonlók . Azért jövünk össze, hogy javítsunk az életünkön, hogy megtaláljuk a boldogságot függetlenül attól, hogy az alkoholista hozzátartozónk folytatja-e még avagy már abbahagyta az ivást.

 

Hogyan találom meg a gyűléseket?

 

A magyarországi Al-Anon gyűlések listáját megtalálod az Al-Anon honlapján (www.al-anon.hu) az Al-Anon / Alateen gyűlések menüpontban. További információért hívd az Al-Anon Információs Szolgálat számát: 06/20-440-1932, vagy írj az info@al-anon.hu e-mail címre

 

Kik az Al-Anon és az Alateen tagjai?

 

Az Al-Anon és az Alateen tagjai hozzád és hozzám hasonlóan valamennyien olyan emberek, akikre hatással van valaki másnak az ivászata. Alkoholista lehet a szülőnk, a gyermekünk, a házastársunk, a partnerünk, a testvérünk, a barátunk, a főnökünk, a beosztottunk, a kollégánk. Nem számít, hogy pontosan milyenek is a körülményeink, van egyvalami, ami mindannyiunkat összeköt: úgy érezzük, hogy életünket egy másik ember ivása befolyásolja.

 

Feltétlenül meg kell-e szólalnom a gyűléseken?

 

Te döntöd el, hogy meg akarsz-e szólalni a gyűlésen, avagy sem. A csoportok szívesen fogadják az újonnan érkezőket, ellátják őket irodalommal és átadják nekik a helyi gyűlések listáját. Arra biztatják őket, hogy figyeljenek és tanuljanak. Bizonyos csoportok külön kezdő gyűléseket is tartanak az újak számára. A gyűlés előtt és után a tagok szívesen válaszolnak minden kérdésre.

 

Megtudják-e mások, hogy ott voltam?

 

Az Al-Anon egyik alapelve a névtelenség. A gyűlések a bizalom jegyében zajlanak, ezért nem adjuk tovább senkinek, hogy a gyűlés alkalmával kit láttunk, vagy mit hallottunk.

 

Mennyibe kerül a tagság?

 

Az Al-Anonban és az Alateenben nincs tagsági díj. A gyűlések végén a legtöbb csoportban körbeadnak egy kosarat az önkéntes hozzájárulások összegyűjtésére. A tagok saját lehetőségeik szerint járulnak hozzá, hogy kifizessük a terembérletet, mindenkinek jusson irodalom és támogathassuk a helyben működő Szolgálati Központot és a Világszolgálati Irodát.

 

Ez egy vallási közösség?

 

Az Al-Anon Családi Csoportok nem vallási, hanem spirituális közösséget alkotnak. Nem foglalkozunk a különböző vallások doktrínáival és bármilyen hitű (vagy éppen hit nélküli) társainkat egyformán szívesen látjuk. Tizenkét Lépésünk arra biztat bennünket, hogy találjunk „egy nálunk hatalmasabb Erőt”, amely segít megoldanunk problémáinkat és megtalálnunk a lelki békénket. Minden csoporttag szabadon határozhatja meg, hogy milyennek látja ezt az erőt.

 

Mi az alkoholizmus?

 

Az alkoholizmust széles körben olyan betegségnek tartják, ami a megrögzött ivásban nyilvánul meg, megfékezhető, de a beteg végleg nem gyógyulhat ki belőle. Ez egy fokozatosan elhatalmasodó kór, amely egyre súlyosabbá válik, amíg az alkoholista abba nem hagyja az ivást. Megfékezésére csak a teljes absztinencia ad lehetőséget. A betegség kihat az egész családra: mindenkit érint, aki a problémaivóval kapcsolatba kerül. Sajnos, csak egyetlen személy állíthatja meg az alkoholistát az ivásban, s ez nem más, mint ő maga.

 

Kik az alkoholisták?

 

Bármilyen hátterű, bármilyen életpályát befutó ember lehet alkoholista. Több mint 95 százalékuknak családja, barátai és munkája van. Az is lehet, hogy az életük elég jól működik, de annak egy bizonyos szeletében mégis szenvednek. Ivásuk folyamatosan növekvő problémákat okoz a számukra és mindazok számára, akikkel kapcsolatban vannak.

 

Hogyan befolyásolja az alkoholista a családja és a barátai életét?

 

Az alkoholizmus családi betegség. Hatással van mindazokra, akik a problémaivóval kapcsolatban állnak. Az alkoholistához legközelebb állók szenvednek a leginkább, és azok, akik a legtöbbet törődnek vele, könnyen partnerré válhatnak a problémaivó játszmáiban. Mi reagálunk az alkoholista magatartására. Figyeljük őt, hogy mit tesz, hogy hol van, hogy mennyit iszik. Helyette is megpróbáljuk ellenőrzés alatt tartani az ivását. Magunkra vesszük a felelősséget, a bűntudatot és a szégyent, amelyet valójában az iszákosnak kellene viselnie. Előfordulhat, hogy ugyanúgy függővé válunk az alkoholistától, ahogyan ő függ az alkoholtól. Mi magunk is megbetegedhetünk.